Dagarna I Kina
Dagarna i Kina
|
Det här med rutiner är ju tryggt för barnen och så får ju alla barn möjlighet att se varandra, vilket också kan kännas tryggt!


Man vet ju inte heller innan hur man själv eller ens barn kommer att reagera på allt som händer utan man får försöka ”ta allt som det kommer”.
Det kan dock vara bra att veta hur det KAN se ut.

Vissa barn
……… gråter stilla under flera dagar.……… sover bara i spjälsäng. ………trivs att bli burna……… skriker hjärtskärande……… blir småbabysar igen.……… blir deprimerade.……… söker sig till andra.……… stänger av.….……försöker ge sig av.……… mår bäst ute på utflykt.……… vill inte ens ha ögonkontakt.……… sover bort krisen.……… mår bäst på hotellet.



Helt säkert är det i alla fall att alla våra barn behöver oss!




Andra klarar det och det gör vi också!!!!
Just för att det här är vårt barn och vi kommer att veta vad som är bäst! (Bara vi får träna lite….)!
Våra barn behöver få komma oss riktigt nära, få knyta an och lära sig det livsviktiga samspelet och det gäller att möta barnet just där barnet är…………

Inlevelse, Fantasi, Humor, vårt Tålamod och vårt Mod för att hitta just den rätta magkänslan!
Funderingar / val / tips.

När, vad och hur?
Vad äter dom och hur mycket?
Vissa 1-åringar tuggar bättre och äter mer än andra 3-åringar så det gäller att prova sig fram.
Ju mer baby barnet verkar desto mer åt välling/gröt-hållet får man välja.
På frukostarna och under luncherna serveras det mesta och man kan ju börja med att bryta småbitar och se vad barnet klarar.
(Hittar man nåt som verkligen faller barnet på läppen……tag med lite i en liten burk - bra att ha!)
Har man fått ett ”prickigt” barn så se upp med ägg/fisk/mjölk/citrus/tomater som är de vanligaste allergifällorna.
Hur mycket barnet äter kan ju variera en hel del. Barn som fått lite väl nätt med mat tidigare och barn som har tendens att ”tröstäta” verkar ju betydligt ”hungrigare” än barn som fått vara mätta eller tappar aptiten när nåt varit jobbigt.
I vilket fall se till att vatten finns tillgängligt hela tiden!
Har barnet ”knepiga” matvanor, äter för mycket eller för litet (eller för sött/fett/torrt….eller på helt ”fel” tider) är det inget vi måste fixa till redan nu………vi har ju gott om tid för det när vi kommer hem!
Om barnet däremot varken äter eller dricker behöver vi hjälp!

När var hur?
Sovandet är lika personligt som ätandet.
Nu händer det en hel del och en del barn bearbetar alla intryck genom att sova extra mycket, medan andra blir övertrötta och kan knappt sova…..en del skrattar och flamsar medan andra skriker och ytterligare andra far runt som torra skinn……… Några gör saker själva för att komma till ro tex rullar huvudet, gungar, snurrar hår eller ”snuttar” på nåt, medan andra somnar ”mitt i” precis som en liten hundvalp.
Men finns nära hela tiden!!!

När, var och hur?
I Kina är blöjor fortfarande dyrt för kineserna och man har istället utvecklat ett system med att tolka barnets signaler i kombination med att använda byxor som är öppna i grenen (split pants) som gör att barnen i princip är torra redan runt året.
I en del provinser på en del barnhem använder man blöja precis som här, men det är fortfarande vanligt att våra barn kan kissa och bajsa på toa, i någon ”spottkopp” eller ute. Sen om vi som nyblivna föräldrar kan fixa det här samtidigt med allt det andra nya är ju en sak som varje förälder får ta ställning till. I vilket fall så är det här också en mognadsgrej och barnen blir torra förr eller senare hur man än väljer.
Och just så här i och med alla omställningar är det inte helt ovanligt att barnet får stopp i magen ………eller diarréer.
Blir det för besvärligt – be om hjälp!
Tandborstning kan man införa lite som på lek redan här i Kina………man låter helt enkelt barnet bita/suga lite på tandborsten i badrummet (och går det kan man ju borsta också….) morgon och kväll, som en del i morgon/kvällsrutinen.
Att bada i badkar kan ju vara en relativt ny ……eller i alla fall ovanlig företeelse och första gången kan det vara en fördel om man får bada tillsammans med sin favoritförälder. Just det här med bad kan vara ytterligare en bra sak att införa som kvällsrutin. Ett ljummet bad (kanske bara några droppar babylotion eller dyl i vattnet) att sen bli smord (babymassage/barnmassage…..) över hela kroppen, en mjuk pyjamas och så en flaska välling som lägger sig som bomull i magen borde varva ner det mest övertrötta barn………
Vanlig tvätt kan man ju göra på morgonen. Så här på resa (och kanske annars också) är babyvåtservetter underbara.
Att plötsligt få nya, eller överhuvudtaget få föräldrar som ser så konstiga ut som vi gör………, samtidigt som man ska vara på sightseeing halva/hela dagarna rubbar cirklarna för det tryggaste barn.

Rutiner & Samspel
Just det här med anknytning är ju en av de viktigaste bitarna i vårt speciella föräldraskap och rutiner kan vara en viktigt första pusselbit.
Här i Kina får vi en första viktig start på anknytningen, men själva långa anknytningsprocessen kommer ju hemma.
Rutiner gör livet förutsägbart för barnet och just det här med att kliva upp ungefär samma tid varje morgon och ha ungefär samma struktur på dagen ger en bra anknytningsstart. Att vi finns nära tillsammans och livet lugnt rullar på i ungefär samma spår gör att vi kan ägna oss åt att bli närmare bekanta. Vi gör/ser samma saker som vi sen kan prata om (jo, man pratar om sakerna fast barnet är litet och inte kan orden….). Det blir naturligt för barnet att vi är ”basen” (vi sköter, matar, söver, bär, pratar, leker, sjunger och finns nära hela tiden) och det är omvärlden som är föränderlig.
På morgnarna när vi ska ut på ”roligheter” så följer allt samma mönster, precis som på kvällen när vi ska varva ner för att sova tryggt ………och helst länge! (Om barnet vaknar på natten………försök att lugnt få det att somna om – kanske en flaska välling hjälper eller lite ”massage”………). Det är ju meningen att vi ska sova på natten och vara vakna på dagen.
Samspel är en annan viktig pusselbit! En del barn har ju i början svårt med både närhet och ögonkontakt och det gäller ju att möta barnet. Varje litet försök till kontakt ska mötas med ett förtröstansfullt leende och ett vänligt ord. I början kanske man bara får kontakt någon minut i timmen, men så länge stunden blir längre och längre är man på rätt väg. Lek tittut, lek ge- och ta-lekar, sjung småsånger, läs ramsor, titta i böcker ( i början kanske två av varje….).
Barn är av naturen nyfikna och det är där vi har vår ”öppning”!
Och fortare än vi tror är vi Mamma och Pappa på riktigt!!!!!